Formblåsning

TJÄNSTER

Teknisk formblåsning

Teknisk formblåsning

När man vill ta fram en flaska eller annan ihålig plastprodukt så kommer teknisk formblåsning för det mesta att vara den allra bästa tillverkningsmetoden.

Formblåsningsmaskiner

Formblåsningsmaskiner

Tekniken för formblåsning utvecklas hela tiden och det betyder att vi får nya maskiner som kan göra mer och snabbare.

Hålkroppar

Hålkroppar

Nu för tiden så är formblåsning en mycket vanlig metod för tillverkning av ihåliga föremål. Vi på Simons, som jobbar med produktion av plastföremål kan erbjuda viktiga tillverkningsmetoder som till exempel formsprutning.

extrudering

Extrudering av plast

Det finns olika typer av tillverkningsmetoder då man vill få fram hålkroppar av polymer. Med formblåsning kan man på mycket kort tid kan ta fram flaskor och andra plastprodukter som är ihåliga.

Formblåsning – Hur fungerar det?

När ni kliver in hos oss på Simons i Gnosjö kan ni se hela processen som kallas teknisk formblåsning. Ni ser vårt råmaterial – plastgranulat. Ni ser något som kallas masterbatches – lite förenklat kallar vi i verkstaden det för färg. Men masterbatch inkluderar så mycket mer än bara färg – det är additiv såsom UV-resistans, anti-statiskt, smörjande, anti-oxidanter och så vidare.

Ni ser formerna, verktygen som vi kallar dem. Ni ser inte minst maskinerna med all kringutrustning samt personerna som ser till att allting fungerar. Vad gör de formblåsare som inte håller på med teknisk formblåsning? I huvudsak rör det sig om emballage såsom flaskor och dunkar.

Processen

Råvara till hanterbar massa

Det börjar som sagt med plastgranulatet, de levereras i säckar varpå man kan läsa olika texter och bokstavskombinationer – PP, PEHD, MD, LD, Akulon, TPE, PPS, PBT, PA, POM, PA6 och så vidare. Det är olika sorters material som således har olika egenskaper. Majoriteten av våra plaster är dessutom livsmedelsgodkända. Restmaterialet maler vi ner och återanvänder i största möjliga mån, av miljöhänsyn.

Ovanpå maskinerna har vi behållare för granulatet, en sug transporterar det från behållare på golvet.
Ska detaljen vara färgad sköter en apparat inblandningen vid det här läget.

Granulatet smälter nu till en trögt flytande massa när det matas fram till ackumulatorhuvudet av en stor skruv genom ett varmt rör, extruder, utrustat med olika värmezoner.

Extruderingen

Ackumulatorhuvudet består av flera komponenter men förenklat är det ihåligt med en genomgående pinne. Vid öppningen i botten sitter en kona monterad. När plasten extruderas kommer det ut i form av en slang, eller ”strumpa”. Tjockleken på strumpan kan ändras genom att konan flyttas upp och ner i relation till huvudet. Detta görs via hydraulik och maskinerna programmeras för att styra tjockleken på olika sektioner av detaljen.

Uppblåsningen

Nu har vi en extruderad slang som de två formhalvorna stänger in i ett hålrum. Ändarna tätas och slangen blåses upp med tryckluft så den pressas mot väggarna i formen. Tryckluften kommer in i formen genom en blåspinne eller nål, vilket man använder beror på utformningen av detaljen.

Formen är tempererad, därför svalnar och stelnar nu den varma massan som antar sin kommande form. Kyltiden beror på formen och tjockleken på detaljen. När formen öppnas har vi en hålkropp som transporteras vidare för packning eller vidare efterbearbetning.

Formen

Formarna görs med fördel i aluminium och anledningarna är flera. I produktionen – aluminium har bra värmeledningsförmåga. Vid formtillverkningen – aluminium är lätt att bearbeta. Vid hantering i verkstaden – aluminium väger inte så mycket.

Formblåsningsmaskinerna använder ett relativt lågt tryck när de pressar ihop formhalvorna runt detaljen, livslängden på en form är därför mycket lång.

Kort om några olika produktionstekniker med termoplaster

Formsprutning

Den vanligaste produktionsmetoden. Liksom vid formblåsningen har man två kylda formhalvor. De stängs varpå plasten sprutas in för att fylla hålrummet, ut kommer alltså ingen hålkropp. Vi har formsprutningsmaskiner i vår produktion som komplement till det formblåsta. Vi tillverkar mest smådetaljer som gjuts in eller monteras på våra formblåsta detaljer innan de går vidare till kund.

Sträckblåsning

Man utgår från ett formblåst eller formsprutat ämne. Man värmer upp ämnet och det förs in i formen varpå man blåser upp det med tryck. Vanligt för flaskor.